Chlamydia trachomatis

S1 (urine)
S2 (vaginaal)
S3 (cervix)
S4 (anaal)
S5 (keel)
S6 (oog)
BC04

Wat is chlamydia?

In Nederland is chlamydia de meest voorkomende bacteriële soa. Chlamydia wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis en kan ontstekingen aan de urinebuis, endeldarm, bijballen, baarmoederhals en eileiders veroorzaken en bij vrouwen uiteindelijk onvruchtbaarheid veroorzaken. Chlamydia kan, behalve door onbeschermd seksueel contact ook bij de geboorte worden overgedragen van moeder op kind (perinatale chlamydia).

Een chlamydia infectie kan worden aangetoond met een bepaling van chlamydia DNA in een uitstrijk of urine (PCR bepaling). De serologie heeft geen waarde voor het aantonen van een acute infectie, de serologie kan wel gebruikt worden om te beoordelen of iemand ooit eens chlamydia heeft doorgemaakt zoals bijvoorbeeld gebruikelijk bij een vruchtbaarheidsonderzoek.

Lymfogranuloma venereum (LGV) wordt veroorzaakt door Chlamydia trachomatis type L1, L2 of L3. Deze typen komen met name voor in tropische landen, in Nederland komt deze vorm van chlamydia infectie weinig voor. Een risicogroep is mannen die seks hebben met mannen. Indien er sprake is van een positieve anuswat voor Chlamydia trachomatis bij mannen wordt deze standaard ingezet voor een LGV bepaling.

Het tarief is afhankelijk van de gekozen diagnostiek.

 • Bepaling: Chlamydia trachomatis PCR
 • Methode/Techniek: moleculaire diagnostiek middels PCR
 • Materiaal:
voor mannen: eerste straal urine opvangen en binnen 24 uur overbrengen in Aptima urine (buis met geel etiket). In sommige gevallen een Aptima swab (buis met oranje etiket) afnemen
voor vrouwen: Aptima swab afnemen (buis met oranje etiket): vagina, cervix, anaal, keel of oog
 • Benodigd volume:
voor mannen: minimaal 2 ml urine binnen 24 uur met de bijgeleverde pipet overbrengen in Aptima urine.
voor vrouwen: Aptima swab afnemen.
 • Bewaartemperatuur tot transport: Aptima urine 2-24°C. Aptima swab 2-24°C
 • Bewaartijd tot analyse: indien mogelijk binnen 24 uur na afname, maximaal 3 dagen
 • Uitslag bekend: 2-3 werkdagen
 • Resultaat: negatief/positief
 • Informatie/contact: zorginformatiecentrum 030-2361125 of voor intercollegiaal overleg met een arts microbioloog 030-2361100 (optie 1)
 • Opmerking 1: indien een anaalwat positief is volgt een LGV serotypering (hieraan zijn extra kosten verbonden)
 • Opmerking 2: indien het resultaat positief is volgt een partnerwaarschuwing
 • Opmerking 3: Voor afname moeten vrouwen minimaal 2 dagen van tevoren stoppen met het gebruik van vaginale producten
Afnamematerialenkaart
De diagnostiek wordt uitgevoerd via bloedonderzoek.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven