Vitamine C (ascorbinezuur)

BV04

Vitamine C (ascorbinezuur) is een wateroplosbaar vitamine. Het is noodzakelijk voor de vorming van botten, tanden, gewrichtsbanden en bloedvaten. Bovendien speelt het een belangrijke rol in de afweer, ruimt het schade aan cellen op en is het nodig voor de opname van ijzer in het lichaam. Vitamine C krijgen we binnen via de voeding. Groente, fruit en aardappelen bevatten veel vitamine C, met name paprika, koolsoorten, kiwi’s, bessen en aardbeien Om de vitamine C goed binnen te krijgen, moet groente niet te lang gekookt worden, in weinig water.

Een tekort kan leiden tot een verminderde weerstand tegen ziekten, vertraagde wondgenezing en bij een langdurig tekort tot scheurbuik, met zwellingen en bloedingen van tandvlees, bloedingen in de huid en in het lichaam, slapte, zere stijve armen en benen. De overmaat vitamine C wordt uitgeplast. In tegenstelling tot wat altijd werd gedacht kan een te veel aan vitamine C ook klachten veroorzaken, zoals darmklachten en diarree, of zelfs nierstenen door verhoogde oxaalzuur uitscheiding. Dit is wel zeldzaam.

Wat meten we en waarom?

We meten deze vitamine niet bij Saltro zelf, maar sturen het door naar een laboratorium waar ze deze bepaling voor ons uitvoeren. Daar wordt de hoeveelheid vitamine C in het bloed gemeten. Het onderzoek wordt aangevraagd bij een vermoeden op een vitamine C tekort.

Wat wil de uitslag zeggen?

Bij verlaagde waarden is er een tekort aan vitamine C. De oorzaak hiervan is vaak een gebrek aan vitamine C in de voeding. Teveel vitamine C in het bloed kan veroorzaakt worden door inname van teveel vitamine C supplementen. Dit geeft meestal geen klachten, omdat het snel wordt uitgeplast.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven