Vitamine B2 (flavine adenosine dinucleotide)

BV20

Vitamine B2 is een verzamelnaam voor riboflavine en zijn metabolieten flavineadenine-dinucleotide (FAD) en flavinemononucleotide (FMN).  

Vitamine B2 is een wateroplosbaar en essentieel vitamine met een belangrijke rol in de energiehuishouding. Aan de dagelijkse behoefte van het lichaam wordt voldaan met een normaal eetpatroon. Riboflavine komt in relatief grote hoeveelheden voor in gist, lever en niertjes, maar ook in melkproducten, eieren, groenten, fruit, graanproducten, vis en vlees. Riboflavine kan goede tegen warmte, zodat het bij het koken behouden blijft.  

Tekorten aan vitamine B2 zijn minder voorkomend dan bij andere vitaminen, maar kunnen optreden bij zwangere vrouwen (en tijdens borstvoeding) vanwege grotere behoefte, chronische alcoholisten, bij een eenzijdig voedingspatroon of bij ernstige maagdarmproblematiek. Kenmerkende klachten zijn huiduitslag, huidkloofjes, oogafwijkingen, ontstekingen van de tong of lichtovergevoeligheid.  

Bij een te traag werkende schildklier, bijnierschorsinsufficiëntie of bij bepaalde medicatie (sommige antidepressiva) is een hogere inname van B2 nodig vanwege remming van de werking van B2 in het lichaam.  

Kans op overdosering is er eigenlijk niet, omdat de nieren elke overmaat B2 direct uitscheiden, terwijl opname in de darm en opslag in het lichaam beperkt is.  

Omdat vitamine B2 een vitamine is dat in veel voedingsmiddelen voorkomt is het bij een aangetoond tekort ook zinvol om andere vitamine concentraties te onderzoeken bij de betreffende patiënt.

Wat meten we en waarom?

We meten de hoeveelheid FAD in het bloed. Dit is de werkzame stof van vitamine B2. Dit onderzoek kan worden gedaan bij het vermoeden op een tekort aan vitamine B2.

Wat wil de uitslag zeggen?

Een lage concentratie wil zeggen dat er een tekort aan vitamine B2 in het lichaam is. Een hoge concentratie kan wijzen op een overmaat aan vitamine B2 in de voeding (meestal door gebruik van vitaminepreparaten of andere supplementen). Dit is geen probleem, het wordt gewoon weer uitgeplast.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven