Urinezuur

BU05

Urinezuur is een afbraakproduct van DNA uit cellen. Door voedselvertering en afbraak van cellen kan de hoeveelheid urinezuur in het bloed toenemen. Urinezuur wordt vooral via de nieren uitgescheiden. Teveel urinezuur in het bloed kan ophoping veroorzaken in de gewrichten of de nieren met gewrichtsontstekingen (jicht) of nierschade en nierstenen als gevolg. De oorzaak van teveel urinezuur kan met de voeding te maken hebben. Maar ook bij niet goed functionerende nieren of tijdens en behandeling voor kanker kan het urinezuur stijgen.

Wat meten we en waarom?

We meten de hoeveelheid urinezuur in het bloed. Uw arts kan dit onderzoek aanvragen wanneer hij/zij vermoedt dat er sprake is van jicht of als u last heeft van nierstenen. Ook bij verdenking op aangeboren stofwisselingsziekten, bij verdenking op leukemie en om bij behandeling van kanker de werking van chemotherapie en bestraling te controleren kan dit onderzoek worden aangevraagd.

Wat wil de uitslag zeggen?

Een verhoogde concentratie urinezuur betekent dat het lichaam de afbraak van cellen en celmaterialen niet goed kan verwerken. Vaak is verder onderzoek nodig om te kijken wat de oorzaak is. Bij te hoge concentraties kan jicht ontstaan. Het voedingspatroon aanpassen kan helpen. Een verlaagde concentratie heeft meestal geen betekenis.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven