Tryglyceriden

BT28

Triglyceriden zijn de vetvoorraad in het lichaam en als zodanig grotendeels opgeslagen in vetweefsel. Een deel van de triglyceriden wordt in het bloed vervoerd als energiebron voor de spieren. Na een maaltijd kan bloed meer triglyceriden bevatten, omdat ze vanuit de darm (voedselopname) via het bloed naar het vetweefsel (vetopslag) worden gebracht. De bepaling van triglyceriden werd voorheen daarom altijd nuchter uitgevoerd, waarbij de patiënt 8-12 uur van te voren niet mocht eten en drinken. In 2019 is hierop teruggekomen in richtlijnen en hoeft de patient in eerste instantie niet nuchter te zijn bij screening voor diabetes of cardiovasculair risicomangement (CVRM). Bij onverklaarbaar hoge waarde is het advies wel om nuchter te herhalen.

Er zijn bepaalde indicaties om wel nuchter af te nemen, bijvoorbeeld bij een familie geschiedenis van erfelijk te hoog cholesterol (hypercholesterolemie).

Wat meten we en waarom?

Bij deze test meten wij de hoeveelheid triglyceriden in het bloed. De test wordt meestal in combinatie met de cholesterol-, de LDL- en de HDL- en non-HDL test gedaan, in een zogenaamd lipidenprofiel of lipidenspectrum. Een hoge triglyceriden concentratie is een risicofactor voor het krijgen van hart en vaatziekten. Uitslagen worden beoordeeld in samenhang met andere risicofactoren voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en om een behandelplan op te stellen. Behandeling bestaat vaak uit lifestyle verandering (dieet, sport) of cholesterol verlagende medicatie zoals statinen. Bij diabetes zijn triglyceriden vaak verhoogd, zodat deze bepaling regelmatig wordt uitgevoerd bij diabetici. Uw huisarts zal dit bloedonderzoek laten doen om dit risico in te schatten. Ook wordt dit onderzoek gedaan om het effect van een behandeling te volgen.

Wat wil de uitslag zeggen?

De uitslag van triglyceriden kan omhoog gaan na een maaltijd. Dit verschilt per persoon. Een gezond persoon is in staat de triglyceriden zeer snel op te slaan in het vetweefsel.

Wanneer een verhoogde waarde wordt gevonden, zal de oorzaak moeten worden achterhaald. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met het eetpatroon (vet, suiker, alcohol) of met diabets of een hypothyreoidie. Als triglyceriden verhoogd zijn, zijn totaal cholesterol en LDL cholesterol dat meestal ook. Een cholesterolverlagende behandeling is meestal noodzakelijk om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen.

Een structureel te hoge triglyceriden concentratie is een risico voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Bij een sterk verhoogde waarde is kan een ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) ontwikkeld worden. Dan moet zo snel mogelijk een behandeling worden gestart om de triglyceriden te verlagen.

Bepaalde medicijnen zoals corticosteroiden, protease remmers (HIV), betablokkers en oestrogenen kunnen triglyceriden in bloed ook verhogen.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven