Testosteron

BO06

Testosteron is het 'mannelijke' geslachtshormoon dat bij mannen voornamelijk in de zaadballen wordt gemaakt. Het stimuleert de ontwikkeling van mannelijke geslachtskenmerken zoals de lage stem, de groei van de penis, lichaamsbeharing en spierontwikkeling. Het stimuleert ook de zin in seks en zorgt voor stevige botten.

Testosteron wordt ook gemaakt in de bijnieren (bij zowel mannen als vrouwen) en in kleine hoeveelheden in de eierstokken (bij vrouwen). Bij vrouwen wordt veel testosteron omgezet in oestradiol, het 'vrouwelijke' geslachtshormoon.

Wat meten we en waarom?

We meten de hoeveelheid testosteron in het bloed. Uw arts kan dit onderzoek aanvragen wanneer er aanwijzingen zijn voor een hormonale stoornis. Bijvoorbeeld wanneer bij een baby niet goed te zien is of het een jongetje of meisje is, bij meisjes met mannelijke kenmerken of bij jongens die erg laat in de puberteit komen. Ook bij vrouwen die niet zwanger kunnen worden of bij mannen met libidoverlies of erectie stoornissen kan het aangewezen zijn om het testosteron aan te vragen.

Wat betekent de uitslag?

De referentiewaarden zijn afhankelijk van geslacht en leeftijd en van het tijdstip van de dag. Het is raadzaam om in de vroege ochtend bloed te laten prikken. Een lage waarde in de middag bij mannen zegt niet zo veel, omdat de piekproductie in de ochtend licht. Meestal is ook LH en/of FSH noodzakelijk voor een goede interpretatie bij mannen. Bij afwijkende uitslagen zal uw arts u meestal doorverwijzen naar de endocrinoloog voor onderzoek naar de oorzaak van de afwijkende waarde. Hiervoor zijn vele mogelijkheden.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven