Occult bloed in feces

DB31
De occult bloed test is ook wel bekend onder de naam FOBT of iFOBT. Dit staat voor (immunologische) faecale occult bloed test.

Wat meten we en waarom?

Bij deze bepaling wordt er vastgesteld hoeveel onzichtbaar bloed er in de ontlasting (faeces) aanwezig is. Occult betekent namelijk onzichtbaar. Normaal gesproken zit er geen enkel spoortje bloed bij de ontlasting. Als er sprake is van een bloeding in het maagdarmkanaal, komt er wel bloed in de ontlasting. Dit kan onschuldig zijn door een goedaardige poliep, een ontsteking, aambeien of andere uitstulpingen die gaan bloeden als er ontlasting langs geduwd wordt. Soms kan het een teken zijn van een tumor in met name de dikke darm. De test wordt ook ingezet bij het bevolkingsonderzoek naar dikke darm kanker.

Wat wil de uitslag zeggen?

Wanneer er bloed wordt gevonden in de ontlasting, is de uitslag positief. Er zal dan verder onderzoek plaatsvinden naar de oorzaak van de positieve uitslag bij de maagdarmlever arts in het ziekenhuis. Er zijn veel onschuldige oorzaken, waaronder ook gebruik van medicatie of voeding. Vaak wordt de occult bloed test herhaald. Wanneer er geen bloed wordt gevonden in de ontlasting is de uitslag negatief en zal er meestal geen verder onderzoek nodig zijn.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven