LDL-Cholesterol

BL15

LDL-cholesterol (low density lipoprotein) wordt bepaald voor screening op het risico voor hart en vaatziekten en voor monitoring van de behandeling. LDL-C is een lipoproteine dat cholesterol vervoert in het bloed en ervoor zorgt dat het cholesterol wordt afgezet aan de wanden van bloedvaten. Hierdoor draagt het bij aan vernauwing van bloedvaten en hart- en vaatziekten. LDL-C wordt daarom ook wel het 'slechte' cholesterol genoemd.

Wat meten we en waarom?

LDL-C wordt bij Saltro niet direct gemeten, maar berekend uit de uitslagen van andere componenten in het lipiden profiel die vrijwel altijd ook worden gemeten (totaal cholesterol, HDL-cholesterol, non-HDL cholesterol en triglyceriden). De LDL-C concentratie is van belang voor het voorspellen van het risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. De uitslagen van het lipiden profiel worden samen met andere risicofactoren (roken, verhoogde bloeddruk, laag HDL-cholesterol (<1 mmol/L), familiegeschiedenis, overgewicht, nierschade of uitscheiding van albumine in de urine (microalbuminurie), gestoorde glucosetolerantie en leeftijd) toegepast bij het maken van een behandelplan en follow-up voor het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten.

Wat wil de uitslag zeggen?

Wanneer LDL-C verhoogd is, wordt meestal een tweede bloedafname op een ander moment ter bevestiging uitgevoerd, voordat een definitieve diagnose wordt gesteld. LDL-C waarden zijn alleen betrouwbaar te interpreteren als de patient tijdens de afname verder gezond is (geen acute ziekte of recente operatie), omdat het dan tijdelijk wat lager is in het bloed. Tijdens een zwangerschap is LDL-C verhoogd.

Tegenwoordig wordt ook non-HDL-cholesterol gebruikt in combinatie met LDL-C.

Behandeling bestaat uit lifestyle aanpassingen, zoals dieet en sport en/of cholesterol verlagende medicatie. De doelwaarde van LDL is afhankelijk van leeftijd en andere aanwezige ziekten, maar in ieder geval <3.0 mmol/L.  

Bij LDL-waarden > 4 mmol/L of totaal cholesterol >7.5 mmol/L moet de familie geschiedenis wordenbekeen en gedacht worden aan erfelijke (familiaire) hypercholesterolemie (FH).

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven