IJzer

BY01

IJzer is een belangrijke bouwstof voor ons lichaam. Het is nodig voor de werking van enzymen en is ingebouwd in hemoglobine, het eiwit waarmee rode bloedcellen zuurstof kunnen binden en transporteren. Een tekort aan ijzer is een veel voorkomende oorzaak van bloedarmoede.

Wat meten we en waarom?

We meten de hoeveelheid ijzer in het bloed. Uw arts kan dit bloedonderzoek aanvragen bij de analyse van bloedarmoede of wanneer hij vermoedt dat er sprake is van te veel ijzer in het lichaam (ijzerstapeling). Voor het meten van de volledige ijzerstatus wordt ook gekeken naar 2 andere stoffen: transferrine en ferritine. Transferrine is het eiwit dat ijzer transporteert door de bloedbaan. Ferritine is het eiwit dat zorgt voor de binding van ijzer bij de opslag in de lever en het beenmerg.

Wat betekent de uitslag?

Een verhoogde waarde kan voorkomen bij ijzerstapeling. Hierbij neemt het lichaam te veel ijzer op en stapelt dit op in de weefsels. Een te lage waarden kan komen door ijzerverlies. Bij vrouwen komt dit vaak voor door het bloedverlies tijdens de menstruatie. Ook kan de voeding te weinig ijzer bevatten. De hoeveelheid ijzer in het bloed varieert over de dag, waarbij de hoogste waarden worden gezien in de morgen. Omdat de hoeveelheid ijzer in het bloed zo varieert is het niet de beste test om de ijzervoorraad te bepalen. Hiervoor moet het ferritine aangevraagd worden.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven