Glucose niet nuchter

BG01

Glucose is chemisch gezien een eenvoudig, klein suikermolecuul. In voedsel zitten lange ketens van suikermoleculen (koolhydraten) die tot verschillende kleine suikers worden afgebroken, waaronder glucose. Het wordt via de wand van de dunne darm in het bloed opgenomen. De meeste lichaamscellen gebruiken glucose als bron van energie. Na het eten stijgt de hoeveelheid glucose in het bloed door het grote aanbod. Onder invloed van insuline (een hormoon uit de alvleesklier) wordt glucose naar de lichaamscellen gebracht waar het wordt gebruikt voor de energieproductie of wordt opgeslagen als reservebrandstof. Bij mensen met suikerziekte (diabetes mellitus) is de glucosebalans verstoord waardoor het bloedsuikergehalte te hoog is. Dat kan leiden tot ernstige beschadigingen van de nieren, het hart, de ogen, bloedvaten en zenuwen.

Wat meten we en waarom?

We meten de hoeveelheid glucose in uw bloed, waarbij u niet nuchter hoefde te zijn voordat er bloed werd afgenomen. Het onderzoek kan worden aangevraagd in kader van een algemeen onderzoek of bij een vermoeden op suikerziekte (diabetes). Bij diabetes (suikerziekte) wordt de test ook gebruikt om het effect van de behandeling te controleren.

Wat betekent de uitslag?

De uitslag geeft aan hoeveel suiker er in uw bloed aanwezig is. Glucosewaarden die niet nuchter zijn afgenomen liggen normaal gesproken tussen de 3,3 en 7,8 mmol/l. Lage glucose waarden (hypoglycemie) komen voor bij mensen met suikerziekte die teveel insuline gespoten hebben of te weinig gegeten hebben (bijvoorbeeld door ziekte). Lage glucosewaarden kunnen ook voorkomen bij o.a. problemen met de schildklier, gebruik van bepaalde medicijnen en leverafwijkingen. Te hoge waarden worden meestal veroorzaakt door suikerziekte, maar kunnen ook komen door o.a. gebruik van bepaalde medicijnen, acute stress, nieruitval, problemen met de bijnieren, acromegalie en schildklierafwijkingen.

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven