Glucose 2 uur na maaltijd

BG42

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke soort diabetes, die meteen over gaat na de bevalling. Vrouwen kunnen het krijgen vanaf de 24e week van de zwangerschap. Het medische woord voor zwangerschapsdiabetes is diabetes gravidarum. Als je zwanger bent, maakt je lichaam andere hormonen aan. Die hormonen zorgen ervoor dat het lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt. Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuiker goed te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet (genoeg). Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Baby's van moeders met zwangerschapsdiabetes zijn vaak erg groot bij de geboorte, waardoor de bevalling moeilijker of zelfs gevaarlijker is. De baby kan er ook zelf blessures door oplopen. En later hebben zowel het kind als de moeder meer risico op diabetes type 2.

Wat meten we en waarom?

We meten de hoeveelheid glucose in uw bloed. Vervolgens krijgt u een glucose houdende drank toegediend. Twee uur later wordt nogmaals de glucosewaarde bepaald. Deze test wordt voor u aangevraagd als u een verhoogd risico heeft op het krijgen van zwangerschapsdiabetes. Risicofactoren zijn o.a. als u eerder zwangerschapsdiabetes gehad hebt, overgewicht hebt, familieleden hebt die diabetes hebben, een hoog bloedsuiker hebt, of als u van Hindoestaande, Marokkaanse of Turkse komaf bent.

Wat wil de uitslag zeggen?

Bij de interpretatie van de OGTT wordt zowel naar de uitgangswaarde (de nuchtere glucose voorafgaand aan de inname van het drankje) als naar de waarde 2 uur na inname van de glucosedrank gekeken. Er is sprake van (zwangerschaps)diabetes wanneer er sprake is van of een nuchtere glucosewaarde groter dan 7,0 mmol/l, of een glucosewaarde na inname van het drankje van groter dan 7,8 mmol/l

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven