Datum
5 juni 2019

Zelfmeten in het weekend?

Als zelfmeter of zelfdoseerder bepaalt u zelf wanneer u de INR-bloedwaarde prikt. We vragen u wel dit altijd vóór 12:00 uur te doen, zodat u dezelfde dag nog een dosering kunt verwachten. We vragen u echter ook niet in het weekend te prikken. Terwijl dit nou net zo comfortabel is, in het weekend heeft u immers vaak meer tijd… 

Waarom niet prikken in het weekend?
  • Officieel mag de trombosedienst een INR-waarde ouder dan 24 uur niet gebruiken. Soms kan na 24 uur of langer de INR weer dusdanig veranderd zijn dat er geen dosering afgegeven kan worden zonder opnieuw de INR te bepalen.
  • In het weekend (én tijdens feestdagen) is de trombosedienst gesloten. Als u een afwijkende waarde prikt, wordt deze waarde niet gezien door de trombosedienst en krijgt u geen passende dosering.
  • Als u de waarde in het weekend invoert, kan de trombosedienst op maandag niet zien wat u de laatste dagen heeft ingenomen. Terwijl dit wel van belang is voor een correcte en veilige dosering.


Wanneer wel prikken in het weekend?
• Als u langer dan twee dagen ernstige diarree en/of koorts heeft, vragen we u wel te prikken.
• Ook als er bloedingen of spontane blauwe plekken optreden, is het verstandig om wel te prikken.
Als de waarde dan hoger dan 5 is, wordt van u verwacht de waarde door te geven tijdens het beluurtje tussen 17:00 en 18:00 uur. Tijdens dit beluurtje op zaterdag, zondag en feestdagen zit er een medewerker van de trombosedienst voor u klaar.

Kortom, voor een veilig gebruik van uw antistollingsmedicatie is het belangrijk ruim vóór vrijdag 12:00 uur prikken en alleen bij de bovenstaande redenen in het weekend te prikken. Zo blijft uw weekend ook echt weekend!