Datum
2 januari 2018

Norovirus

Het norovirus seizoen is weer van start gegaan. Sinds december 2017 is er landelijk een toename van het aantal positieve norovirus bevindingen. Deze toename wordt ook door Saltro waargenomen.

In december 2017 werd in 22% (27 van 122 monsters) het norovirus aangetroffen, terwijl in november 2017 in 13,6% (11/81) en in oktober 2017 in 5,3% (4/77) van de monsters ditzelfde virus werd aangetroffen.

Norovirus is een besmettelijk virus dat gastro-intestinale klachten veroorzaakt. Het virus staat bekend om de uitbraken van virale gastro-enteritis in bijvoorbeeld ziekenhuizen, verpleeghuizen en cruiseschepen. Het is daarom voor u als aanvragers belangrijk om snel uitsluitsel te krijgen of er sprake is van een norovirus infectie of dat er een andere oorzaak van de klachten is.

De diagnostiek naar norovirus wordt binnenkort aangepast. Een nieuwe en snelle methode wordt op dit moment gevalideerd en wordt op korte termijn definitief op het microbiologisch laboratorium van Saltro geïntroduceerd. Hierdoor wordt de doorlooptijd van aanvraag tot uitslag aanzienlijk verkort.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het Norovirus of de diagnostiek van dit virus? Neem dan gerust contact op met Arjen Stam, Vakspecialist Medische Microbiologie. U kunt hem bereiken via ajstam@saltro.nl of 030-236 11 36.