Gist/schimmel

M1
M2
M3
M4
M5
M6

Algemene informatie

Er bestaan vele duizenden soorten schimmels, slechts een klein deel hiervan kunnen infectie veroorzaken bij mensen. Meestvoorkomende schimmelinfecties bij mensen zijn oppervlakkige schimmelinfecties. Dit kan zijn van 1) de huid, ook wel genoemd tinea corporis (ringworm) of tinea pedis (voetschimmel of zwemmerseczeem), 2) de hoofdharen, ook wel tinea capitis genoemd, 3) de nagels ook wel genoemd onychomycose (schimmelnagel of kalknagel). Naast oppervlakkige infecties kunnen schimmels bij patienten met een sterk verminderde afweer ook diepe infecties geven van weefsels en organen.

Om schimmels te kunnen kweken moeten speciale voedingsbodems worden gebruikt die bij specifieke temperatuur en vaak langer bebroed worden dan een banale kweek. Een schimmelkweek is daarom een aparte aanvraag. Oppervlakkige schimmelinfecties worden vaak emperisch behandeld met een beperkt aantal middelen. Een resistentie bepaling is vaak niet nodig en geen standaard onderzoek bij Saltro.

Afname instructie
Bepaling: gist/schimmel
Methode/Techniek: kweek op specifieke media en microscopie
Materiaal: haar (met haarwortel uittrekken), nagel (materiaal afnemen op de grens van de aangedane en gezonde nagel, dus eerst zo veel mogelijk aangedane nagel verwijderen), schilfers (van de rand van een actieve laesie) in een universeel container. Huid, oor uitstrijk in eSwab.
Benodigd volume: nvt
Bewaartemperatuur tot transport: 18-24°C
Bewaartijd tot analyse: indien mogelijk binnen 24 uur na afname, maximaal 3 dagen.
Uitslag bekend:microscopie: 2-5 werkdagen, kweek: tot 28 dagen
Resultaat: Dit onderzoek wordt uitbesteed. Negatief/positief en de naam van verwekker
Informatie/contact: zorginformatiecentrum 030-2361125 of voor intercollegiaal overleg met een arts microbioloog 030-2361100 (optie 1)
Opmerking: resistentebepaling alleen op speciaal verzoek, na telefonisch overleg.
Afnamematerialenkaart

Informatie over de tarieven

In de tarieventool vindt u de tarieven van onze onderzoeken van 2020. Op het aanvraagformulier heeft uw arts aangegeven welke bepalingen hij door Saltro wil laten uitvoeren. U kunt zoeken op de naam of de code van de bepaling. Klik vervolgens op de + en het tarief wordt in het kostenoverzicht gezet en automatisch opgeteld. Zo heeft u een indicatie van de kosten die in rekening worden gebracht.

Bekijk de tarieven