TU Eindhoven grote winnaar SensUs 2017

Op zaterdag 9 september jl. vond de prijsuitreiking plaats van SensUs 2017, een initiatief van TU Eindhoven. Voor het tweede jaar op rij daagde de universiteit studententeams van over de hele wereld uit om een biosensor te ontwikkelen die een specifieke aandoening kan vaststellen.

Vier awards, twee winnaars
De afgelopen 9 maanden hebben de deelnemende studententeams hard gewerkt aan de ontwikkeling van een biosensor die hartfalen kan diagnosticeren. Meerdere awards zijn uitgereikt:

Analytical Performance Award voor de beste analyse werd gewonnen door Team T.E.S.T. van de TU Eindhoven. 
De Creativity Award voor de meest creatieve oplossing ging naar Team UppSense van de Uppsala University.
De award voor het best uitgedachte concept, de Translational Potential Award is gewonnen door Team T.E.S.T. van de TU Eindhoven. Evenals de Public Inspiration Award op basis van de meeste publieksstemmen.

Biosensoren en Point of care testing
Biosensoren spelen een grote rol bij het ontwikkelen van specifieke medische onderzoeken welke dichtbij de patiënt uitgevoerd kunnen worden. Bijvoorbeeld in de huisartsenpraktijk of zelfs bij de patiënt thuis. Dit wordt ook wel Point of care testing (POCT) genoemd. Via deze onderzoeken kan -vaak al met één druppel bloed- direct een diagnose worden gesteld waarna de patiënt en zijn zorgverlener over kunnen gaan op een passende behandeling. 

“Het verbaast me ook dit jaar weer dat deze studenten in negen maanden tijd techniek kunnen ontwikkelen waar de industrie jaren over doet. Het is werkelijk inspirerend om te zien wat een talent hier rondloopt en hoe gemotiveerd alle deelnemers zijn. Zij zijn de toekomst en maken nu al het verschil,” aldus Rogier Hopstaken, voorzitter medische staf, manager innovatie bij Saltro en juryvoorzitter van SensUs.

Saltro loopt voorop in de ontwikkeling en implementatie van POCT. Dat is dan ook de reden dat Rogier Hopstaken, specialist op het gebied van Point of care testing in 2016 gevraagd is voorzitter te zijn van de jury van SensUs. Ook dit jaar was Saltro trotse partner van de wereldwijde wedstrijd.

SensUs 2018
De volgende editie van SensUs staat in het teken van het monitoren van antibiotica om tot de meest ideale dosering vast te kunnen stellen. Dit is vooral van belang voor veel patiënten op de Intensive Care aangezien op deze afdeling vaak sprake is van een (mogelijk) bacteriële infectie en hier dus in veel gevallen (preventief) antibiotica wordt toegediend. Bij een verkeerde dossering kunnen patiënten resistent worden voor antibiotica. 

In 2018 breidt SensUs uit van 10 naar 13 deelnemende teams en voegen Canada, China en Spanje zich bij deze wereldwijde wetenschappelijke wedstrijd.